Factoringul

Factoringul

Contractul in virtutea caruia o persoana numita aderent, avand calitatea de vanzator de bunuri sau furnizor de servicii, cedeaza creantele avute fata de cumparatorii sau unei alte persoane, numita factor, care la randul ei isi asuma obligatia de a incasa creantele respective, subrogandu-se intr-un atare scop in toate drepturile pe care partenerul lui contractual le are impotriva debitorilor sai. Presupune o dubla vanzare. Metoda prin care o firma "vinde" (transfera) debitele sale comerciale catre o institutie financiara. Factoringul se utilizeaza pentru sporirea fondurilor disponibile pe termen scurt sau pentru finantarea exportului

Ce este factoringul:

Activitatea de factoring presupune cedarea drepturilor de creanta asupra unei tranzactii comerciale.
Pentru fiecare tranzactie se emite Factura Fiscala – pentru cele din România, respectiv Factura Comerciala pentru exporturile efectuate. Aceste documente va confera dreptul de incasare asupra sumelor stipulate in acele documente Creante.

Activitatea de factoring presupune cesionarea/cedarea acestor creante, a dreptului de incasare a facturilor emise de dumneavoastra in calitate de vanzator in favoarea firmei de factoring, avand posibilitatea sa incasati in AVANS la livrare o cota de 60-80% din valorile acelor facturi, urmand ca la scadenta sa incasati diferenta.

Prin cedarea acestor creante, firma de factoring preia in functie de calitatea debitorului d-voastra riscul comercial de neplata a acelor creante, exonerandu-va pe D-voastra in calitate de vanzator, de acest aspect al tranzactiei comerciale.